Łyżeczki, widelczyki, szczypce. Sztućce nieoczywiste
Sztućce są czymś tak oczywistym, że często nie zwracamy na nie uwagi. Wiadomo, że do pełnego, klasycznego posiłku podajemy łyżkę, nóż i widelec. Zazwyczaj to wystarcza.
Sztućce są czymś tak oczywistym, że często nie zwracamy na nie uwagi. Wiadomo, że do pełnego, klasycznego posiłku podajemy łyżkę, nóż i widelec. Zazwyczaj to wystarcza.
W każdej profesjonalnej kuchni, znajdziemy wiele przedmiotów i narzędzi, które na pierwszy rzut oka wydają się zbędne i niepotrzebne. Takie są najczęściej opinie osób niezwiązanych z gastronomią zawodowo.
Mrożenie żywności to jedno z najstarszych i najlepszych metod konserwowania żywności. Niska temperatura spowalnia rozwój mikroorganizmów, bakterii i procesów związanych z psuciem się żywności.
Oczywiście w każdym barze można pogadać od serca i spotkać się z kimś dla nas ważnym. Nie myślimy tu jednak o barze mlecznym, czy sałatkowym.
W gastronomii przechowywanie żywności to kluczowa sprawa dla jakości potraw, bezpieczeństwa gości, względów ekonomicznych i renomy lokalu.
Słysząc słowo bufet, najczęściej myślimy o miejscu w restauracji, bądź hotelu gdzie możemy samodzielnie nałożyć sobie przygotowane przez obsługę potrawy, napoje. Czasem bufet to konkretny mebel gastronomiczny z ladami, miejscami do podgrzewania i chłodzenia posiłków. Czym jednak może być bufet?
Udokumentowana historia porcelany rozpoczyna się w VII wieku w Chinach. Początkowo wyrabiano z niej ozdoby i naczynia użytkowe.
Pracownicy zakładów gastronomicznych na ogół dzielą się na dwie grupy. Pracowników produkcji: kucharze, piekarze, pomoce kuchenne oraz pracowników obsługi, którzy mają kontakt z gośćmi hotelowej restauracji czy lokalu gastronomicznego.
Wśród różnych specjalizacji gastronomicznych, cukiernictwo należy do jednej z trudniejszych branż.
Smak wędzonki jest tak charakterystyczny, że na samo przypomnienie robimy się głodni. Wędzone wędliny lub ryby dostępne w sklepach z uwagi na przemysłowy sposób produkcji nie zawsze są najlepszej jakości.