Aktualności

Naczynia, które tworzą atmosferę

Naczynia używane podczas posiłków mają zdecydowany wpływ na nasze postrzeganie dań, które w nich podajemy. To kwestia psychologii, przyjętych zasad i zwyczajów.

Finger food, czy to nowa moda?

Wbrew angielskiej nazwie, dania finger food łączy się z kuchnią francuską. Nazwa ta opisuje sposób jedzenia i podania jednocześnie.

Czystość w kuchni. Profesjonalna chemia w gastronomii

Przyglądając się czasami osobom dbającym o czystość sklepów, hoteli, restauracji czy szpitali zauważymy, że nie korzystają one ze znanych nam z domu płynów do zmywania, pianek do czyszczenia, zapachowych sprayów.

Bar - miejsce spotkań i zwierzeń

Oczywiście w każdym barze można pogadać od serca i spotkać się z kimś dla nas ważnym. Nie myślimy tu jednak o barze mlecznym, czy sałatkowym.

Bufet. Niedoceniona wizytówka każdego lokalu

Słysząc słowo bufet, najczęściej myślimy o miejscu w restauracji, bądź hotelu gdzie możemy samodzielnie nałożyć sobie przygotowane przez obsługę potrawy, napoje. Czasem bufet to konkretny mebel gastronomiczny z ladami, miejscami do podgrzewania i chłodzenia posiłków. Czym jednak może być bufet?