Skottsberg. Jakość i tradycja w kuchni
Choć to holenderska firma, za patrona ma Szweda. Wybitnego szwedzkiego botanika, badacza Antarktydy, uczestnika wielu wypraw, twórcy ogrodu botanicznego w Göteborgu Johana Carla Skottsberga.
Choć to holenderska firma, za patrona ma Szweda. Wybitnego szwedzkiego botanika, badacza Antarktydy, uczestnika wielu wypraw, twórcy ogrodu botanicznego w Göteborgu Johana Carla Skottsberga.
Termin coś zawekować znamy od dawna. Oznacza on, że chcemy zrobić jakiś domowy przysmak, który zakonserwowany będzie mógł czekać na spożycie kilka miesięcy.
Szkło w kuchni, było obecne już w czasach starożytnych. Jednak zazwyczaj były to naczynia ozdobne, a nie użytkowe. Szklane brytfanny, garnki, formy do pieczenia pojawiły się na szerszą skalę dopiero na początku wieku XX.
O pracy barmanów mówi się różnie. Najczęściej przebijają się opinie, na które mają wpływ filmy i seriale. Mówią one o tym, że barman to osoba (nie zawsze jest to mężczyzna), która podaje drinki, myje i wyciera do sucha szkło i czasami wysłucha klienta, którego dręczą sprawy osobiste lub zawodowe. Ta
Bohemia to średniowieczna nazwa Czech, które w dzisiejszych czasach razem z Morawami i Śląskiem Cieszyńskim tworzą Republikę Czeską. W XVII wieku na tych terenach rozwinęło się hutnictwo szkła.
O ile problem z odpadkami w domowej kuchni, jest raczej opanowany (brązowy pojemnik na odpady BIO), o tyle w zakładach produkujących żywność, hotelach, restauracjach problem jest większy. Większa ilość przetwarzanych warzyw, owoców, mięsa, tłuszczów stanowi duże wyzwanie dla przedsiębiorców. Podobni
Założona na początku lat 30. XX wieku, włoska firma Imperia, już od samego początku eksportowała swoje makaroniarki. Głównym kierunkiem wysyłki urządzeń do produkcji makaronu, były Stany Zjednoczone. To zasługa dużej emigracji włoskiej, która w tamtych latach do jednej z największych w USA.
We współczesnym świecie szukamy coraz częściej produktów trwałych, ekologicznych, wytwarzanych z pasją. Firmą, która stawia na te wartości, jest polska firma Starmann. To producent i dystrybutor szczotek i pędzli. Ich wyroby to materiały naturalne o jakości godnej najlepszych tradycji
Westmark, to jedna z tych firm, której produkty mamy w kuchni czy domu, a do końca nie znamy ich pochodzenia. Obieraczki do warzyw i owoców, krajalnice noże kuchenne, do pizzy, tarki, moździerze i wiele innych kuchennych akcesoriów potrzebnych w codziennej pracy.
Monin, syropy, które doskonale znamy. Możemy je kupić w handlu detalicznym, w gastronomii wyroby tej firmy (głównie syropy) dominują w hotelach, restauracjach czy kawiarniach. Francuska firma Monin powstała w 1912 roku.