STRONA GŁÓWNA / Aktualności/Blog / WECK specjalista od domowych przetworów

Aktualności

WECK specjalista od domowych przetworów

WECK specjalista od domowych przetworów

Termin coś zawekować znamy od dawna. Oznacza on, że chcemy zrobić jakiś domowy przysmak, który zakonserwowany będzie mógł czekać na spożycie kilka miesięcy. Wekujemy przetwory owocowe (dżemy, konfitury), warzywa (np. ogórki, pomidory, buraki), a także przetwory mięsne (tzw. domowe kiełbasy, salcesony, pasztety). A czy słowo Weck coś nam mówi? Zobaczmy, o co chodzi. 

Wek czy Weck?

Sprawa jest dość prosta. W 1900 roku Johan Weck i Georg van Eyck założyli firmę J. Weck & Co., która zajęła się produkcją szklanych słoików i butelek. Wyroby te miały szklane przykrywki i kauczukowe uszczelki. Dodatkowo przykrywka była dociskana za pomocą stalowej sprężyny. W takich naczyniach można było bezpiecznie pasteryzować żywność. W Polsce od nazwy firmy zaczęto nazywać tak przygotowane przetwory wekami. Firma sprzedaje swoje produkty w naszym kraju już od lat 20. XX wieku. 

Technikę wekowania opracował chemik Rudolf Rempel, bazując na znanej już wtedy metodzie pasteryzacji opracowanej przez Ludwika Pasteura. Pamiętajmy, że weki należy przygotowywać w kąpieli wodnej, a nie w autoklawie czy piekarniku.

Zakres działalności firmy Weck

Najważniejszym i kluczowym produktem wytwarzanym przez firmę Weck są szklane słoiki i butelki. Cechą charakterystyczną ich wyrobów jest symbol truskawki. Oznaczane tym znakiem wyroby, są jednocześnie reklamą i zaręczają autentyczność i jakość wyrobów firmy Weck. Trzeba wspomnieć, że Weck był jednym z prekursorów identyfikacji wizualnej, dzięki temu truskawka w logo i nazwa są rozpoznawalne na wielu rynkach świata. 

Oferta firmy obejmuje słoiki, butelki typu wek, a także popularne od lat 80. XX wieku słoiki z nakrętkami typu twist-off. Firma produkuje także akcesoria takie jak garnki do pasteryzacji, szybkowary czy gumowe uszczelki, a także szklane cegły do budownictwa i dekoracji wnętrz.

Asortyment produkcji

Pod względem różnorodności form, pojemności i designu wyroby Weck wyróżniają się na tle konkurencji. Często produkty z truskawką w logo wykorzystywane nie tylko w gospodarstwach domowy, ale także w gastronomii i cateringu. Można śmiało stwierdzić, że wyroby Weck są nie tylko praktyczne i do wielokrotnego użytku, ale często stanowią wyjątkowy element dekoracyjny stołu. 

Słoik Weck to nie tylko szkło, to także uszczelka, bez której wekowanie się nie uda. Oryginalne uszczelki do weków są produkowane z kauczuku, pozyskiwanego z legalnych i kontrolowanych plantacji. Pozbawione są toksycznych substancji (np. fenoli), dzięki temu są one bezpieczne w kontakcie z żywnością. Uszczelki odpowiednio przechowywane i zadbane mogą być używane wielokrotnie. Należy je czyścić i przechowywać suche, należy unikać wysokich temperatur, nie używać przy zakładaniu i zdejmowaniu metalowych narzędzi. Przed wysychaniem kauczuku warto użyć preparatu zawierającego sylikon (np. popularne WD-40). 

Słoiki do weków potrzebują oprócz uszczelek, także pokrywek. W zależności od potrzeb mogą być to pokrywki z tworzywa sztucznego bądź pokrywki szklane o różnych średnicach. 

Jak już wspominaliśmy podstawowa działalność Weck to produkcja słoików służących do przygotowywania przetworów i ich pasteryzacja. Jednocześnie często te przetwory są podawane bezpośrednio w tych słoikach. Dlatego w firmie zadbano o różnorodność kształtów i pojemności, aby przyciągały wzrok, zachęcały do zapoznania się z zawartością czy też kupna. Oto kilka przykładów słoików Weck.  

  • Słoik z pokrywką o pojemności 600 ml, wysoki na 215 mm - wspaniale nadaje się do wekowania podłużnych warzyw, takich jak pikle, papryka, mini marchewki czy miniaturowe kukurydze;
  • Miniaturowy słoiczek o pojemności 50 ml może być naczyniem do podawania mini zapiekanek czy wykwintnych zimnych sosów;
  • Słoik z uszczelką i zapinkami o pojemności 370 ml, o fantazyjnym kształcie zbliżonym do szpuli. Zwężony w środku, rozszerzający się ku górze i ku dołowi.
  • Seria Tulip proponuje słoiki o różnej wielkości i pojemności. Ich cechą charakterystyczną jest rozszerzająca się, kulista dolna część naczynia.
  • W ofercie jest znana od lat klasyczna seria Mold.  

Słoiki wytwarzane są ze szkła sodowo-wapniowego. Jest torodzaj szkła dość popularny i tani w produkcji, jednak wystarczająco mocna do wyparzania i pasteryzacji. Dużą rolę w tym procesie odgrywa również solidna grubość słoików. To cecha główna słoików Weck. 

Warto dodać, że ok. 40% szkła używanego w produkcji pochodzi z recyklingu. 

Firma Weck powstała 125 lat temu. Pomimo zawirowań w czasach kiedy firma działała, potrafiono stworzyć produkt, który wzbudza zaufanie wielu pokoleń użytkowników, aż do dzisiaj.