STRONA GŁÓWNA / Aktualności/Blog / SIMAX. Szklane naczynia w rozsądnej cenie

Aktualności

SIMAX. Szklane naczynia w rozsądnej cenie

SIMAX. Szklane naczynia w rozsądnej cenie

Szkło w kuchni, było obecne już w czasach starożytnych. Jednak zazwyczaj były to naczynia ozdobne, a nie użytkowe. Szklane brytfanny, garnki, formy do pieczenia pojawiły się na szerszą skalę dopiero na początku wieku XX. W roku 1915 amerykańska firma Corning Glass Works wprowadziła na rynek naczynia pod marką Pyrex. Z biegiem lat inne firmy, podjęły się produkcji naczyń żaroodpornych. Jedną z nich jest czeska firma SIMAX. 

Historia marki SIMAX

Firma powstała w szklanym zagłębiu Czech, w miejscowości Novy Bor. Region ten nazywany Czeskim Szklanym Trójkątem był aktywny w hutnictwie szkła od połowy XVIII wieku. Choć firma odwołuje się do tych tradycji, sama powstała w roku 1941. Po II wojnie światowej zakłady zostały przejęte przez państwo, a po aksamitnej rewolucji w 1989 roku sprywatyzowano je.

Zakres działalności 

Firma SIMAX produkuje wyroby ze szkła borokrzemowego. To rodzaj szkła odpornego na wysokie temperatury i nagłe skoki temperatury (tzw. szok termiczny). SIMAX działa w dwóch segmentach rynku. Pierwszy to gospodarstwa domowe (naczynia do kuchni, naczynia do pieczenia oraz przechowywania żywności). Drugi obszar zainteresowań firmy to szkło przeznaczone dla laboratoriów i przemysłu. 

Firma eksportuje swoje wyroby do ponad 70 krajów z Europy, Azji i Ameryki Północnej. Działy badawcze firmy współpracują z instytucjami naukowymi nad innowacjami w zakresie technologii produkcji i ekologii (np. recykling szkła). 

Firma konkuruje z potentatami branżowymi, oferując wyroby łączące tradycję wytopu szkła z nowoczesną techniką produkcji. Technologia oparta jest o rygorystyczne normy jakości (m.in. normy ISO).

Charakterystyka szkła żaroodpornego

Produkty ze szkła borokrzemowego, są odporne na skoki temperatury (od -40°C do 300°C). Dzięki temu z łatwością można w nich mrozić żywność, a następnie przygotowywać w piecu/piekarniku. Naczynia te można używać na płytach ceramicznych, gazowych, elektrycznych, ceramicznych i mikrofalówkach. Wyroby ze szkła żaroodpornego nie zawierają szkodliwych, ciężkich metali (ołów, kadm, chrom). Nie wchodzą w reakcję z żywnością, są całkowicie neutralne. Kolejną zaletą naczyń żaroodpornych jest ich równomierne nagrzewanie się. Dzięki temu temperatura potraw jest taka sama w całej objętości. To naczynia, które nadają się do pieczenia, gotowania, smażenia. Przygotowując potrawy w naczyniach żaroodpornych, nie znajdziemy miejsc niedogotowanych, a o przypalenia naprawdę trzeba się mocno postarać. To naczynia bardzo łatwe w czyszczeniu, bez problemu można je myś w zmywarkach.

Z uwagi na plastyczność szkła producenci mają wolną rękę w tworzeniu praktycznych kształtów naczyń, pasujących do różnorodnych kuchni.

Asortyment produkcji SIMAX

Szkło żaroodporne produkowane w firmie SIMAX to przede wszystkim naczynia kuchenne. Znajdziemy tu formy do pieczenia, czajniki, kubki, szklanki, brytfanny, pojemniki. SIMAX to także naczynia barowe i serwisowe dla gastronomii. Inna część produkcji to wyroby dla laboratoriów: kolby, zlewki, rurki próżniowe, miarki, a także szklana aparatura chemiczna, opakowania dla przemysłu farmaceutycznego.

Jakość i design wyrobów marki SIMAX, są znane. Warto przyjrzeć się niektórym wyrobom, z myślą o naszej wygodzie, gotowaniu smaczniejszych potraw i posiadaniu naprawdę dobrych naczyń. 

Wśród akcesoriów kuchennych, na pewno dzbanek mlecznik znajdzie swoje miejsce. To naczynie nie tylko do porcjowania mleka do porannych płatków czy kawy, ale też można w nim bez obaw podgrzać mleko lub inny płyn. Innym rozwiązaniem przydatnym np. w podróży jest butelka z zaparzaczem (pojemność 1 lub 0,5 l). Garnki żaroodporne robią zawsze wrażenie. Nie tylko wspaniale się prezentują na stole, ale też podczas gotowania. Dostępne w różnych pojemnościach, zależnie od potrzeb. 

Myśląc o naczyniach żaroodpornych, najczęściej myślimy o dzbankach do gorących napojów, lub naczyniach do pieczenia, zapiekania. Nie zapominajmy jednak o niezbędnych w każdej kuchni o formach do pieczenia. Keksówka to nie tylko forma do ciasta, to też idealne naczynie do pasztetów i zapiekanek. Szklana forma do tarty i innych niskich zapiekanych potraw trzyma temperaturę, wspaniale prezentuje się na stole. Klasyczna forma na babkę z kominem też robi wrażenie. Istotną rolę wśród dostępnych naczyń żaroodpornych odgrywają filiżanki do espresso, kubki o różnorodnych kształtach i pojemności oraz szklanki. Ciekawą propozycją na nadchodzące ciepłe dni jest dzbanek z wkładem na lód, o pojemności 2,5 litra. 

Szkło żaroodporne SIMAX dzięki swoim właściwościom i rozsądnym cenom powinno zagościć do naszych kuchni, podnosząc ich użyteczność, dając komfort pracy i dumę z samodzielnie przygotowanych posiłków.