Aktualności
Skottsberg. Jakość i tradycja w kuchni
Choć to holenderska firma, za patrona ma Szweda. Wybitnego szwedzkiego botanika, badacza Antarktydy, uczestnika wielu wypraw, twórcy ogrodu botanicznego w Göteborgu Johana Carla Skottsberga. Jego dorobek naukowy i podróże, inspirują właścicieli marki do dziś. Skottsberg to przede wszystkim patelnie. Takie, które można zabrać na wędrówkę lub używać w eleganckich kuchniach.
Historia firmy
Firma Skottsberg powstała w 2019 roku. Jest częścią firmy Wegter, która działa od 1916 roku. Główny profil produkcyjny to patelnie, noże, deski do krojenia i akcesoria kuchenne. Przez stosunkowo krótki czas istnienia marka Skottsberg zyskała uznanie w wielu środowiskach. Ich patelnie spotkamy na turystycznych i badawczych szlakach, a także w domach i restauracjach, gdzie ceni się sprzęt najwyższej jakości.
Patelnie
Skottsberg produkuje trzy rodzaje patelni. Są to:
- Patelnie żeliwne. Ten rodzaj patelni bardzo dobrze kumuluje ciepło i je utrzymuje. Dzięki tej właściwości potrawy na patelni żeliwnej mogą być przygotowywane w niższej temperaturze. Żeliwne patelnie Skottsberg są klasyczne, choć niektóre modele są robione z cieńszego żeliwa, aby poprawić funkcjonalność.
- Patelnie ze stali węglowej. Trwałe, odporne na zarysowania, z czasem użytkowania tworzy się na nich ochronna emalia olejowa. Nadają się do wszystkich rodzajów kuchenek, także do kuchenek indukcyjnych.
- Patelnie ze stali nierdzewnej. Wykonane z wysokiej jakości stali z rdzeniem z aluminium. To technologia tri-ply, czyli trzywarstwowa. Dwie zewnętrzne płyty stalowe, uzupełnia się trzecią, znajdującą się między nimi. W tym wypadku płytą aluminiową. Patelnie z tą technologią szybciej się nagrzewają, lepiej i równomiernie rozprowadzają ciepło, co ma istotny wpływ na jakość smażenia i jego czas.
Wszystkie patelnie Skottsberg nie mają powłok syntetycznych (na przykład teflonu). Wykorzystują naturalne powłoki oparte na oleju roślinnym lub naturalnej patynie. To metoda zdrowa i ekologiczna. Należy podkreślić, że patelnie Skottsberg są projektowane w taki sposób, aby służyły całe życie i nadawały się do różnorodnych zastosowań kulinarnych. Smażenie, grillowanie, użycie nad wolnym ogniem czy w piekarniku to dla patelni Skottsberg codzienność. Dzięki tym zaletom patelnie Skottsberg mogą być doskonałą inwestycją w kuchenny sprzęt na wiele pokoleń.
Wśród patelni Skottsberg znajdziemy modele, które mogą dać nie tylko przyjemność kulinarną, ale być przyczynkiem do dobrej zabawy. Na przykład patelnia żeliwna do pancake. Pozwala na usmażenie 18 mini placuszków, którymi będą zajadać się wszyscy. Inną, żeliwną patelnią, która pozwoli na przygotowanie przysmaków jak z ogniska, jest grillowa patelnia żeliwna. Miłośnicy orientalnych smaków, wiedzą jak istotną rolę odgrywa wok. Ta patelnia o charakterystycznym kształcie pozwala na szybkie smażenie czy strefowe podgrzewanie potraw. Spełnia też często rolę misy, w której miesza się składniki potraw. Skottsberg ma taką patelnię. To wok ze stali węglowej, dzięki któremu smaki Azji Południowo-Wschodnie zagoszczą do Twojej kuchni. Patelnia do naleśników ze stali węglowej spełni wymagania, każdego mistrza crêpes. Klasyczne modele patelni ze stali węglowej lub z żeliwa w codziennym przygotowywaniu posiłków są nieodzowne. To kluczowy sprzęt w kuchni tradycyjnej, wegetariańskiej czy dietetycznej.
Konserwacja
Chcemy, aby nasze patelnie służyły latami? Dbajmy o nie i je konserwujmy. Patelni nie wolno myć, kiedy są gorące. Poczekajmy, aż ostygną. Różnica temperatur pomiędzy wodą do mycia a powierzchnią gorącej patelni często może doprowadzić do deformacji patelni. Nie wolno myć patelni w zmywarkach, nie używać mocnych detergentów. Trudne do usunięcia zabrudzenia namoczyć i zmyć później ciepłą wodą. Upewnić się, że odkładana na półkę, czysta patelnia jest sucha. Dodatkowo w przypadku patelni żeliwnych, suchą należy przetrzeć olejem, wytrzeć i dopiero odstawić do przechowywania.
Deski
Firma Skottsberg w uzupełnieniu oferty, produkuje także drewniane deski niezbędne w każdej kuchni. W ofercie są dwa rodzaje desek: do krojenia i serwowania. Deski do krojenia mają klasyczny, prostokątny kształt. Zrobione są z twardego, drewna klonowego. Obie strony przeznaczone są do krojenia, na jednej jest rowek, który zbiera soki z krojonych produktów.
Deski do serwowania mają inny kształt. Są prostokątne, z półokrągłym wycięciem na jednym, dłuższym boku. Zrobione są z jednego kawałka drewna longan. Takie deski ułatwiają prezentację i serwowanie dań. Deski do serwowania są olejowane, dzięki czemu są wodoodporne.
Produkty Skottsberg to jakość na lata, dzięki nim czujesz się dobrze we własnej kuchni, jak i na leśnej polanie.