Aktualności
Mauviel 1830. Nie tylko miedziane garnki
Francja. Normandia. Kanał La Manche. Wzgórze Świętego Anioła (Mont-Saint-Michel). W tym malowniczym regionie Francji, w miejscowości Villedieu-les-Poêles, od roku 1830 działa fabryka produkująca kuchenne naczynia najwyższej klasy. To Mauviel 1830. Firma znana i doceniana przez największych mistrzów sztuki kulinarnej.
Historia firmy
Villedieu-les-Poêles to miejscowość nazywana „Miastem Miedzi”. Już w XII wieku była centrum miedziorytnictwa. Odlewano też tu dzwony, produkowano miedziane garnki. I choć w pobliżu miejscowości nie ma złóż miedzi, kunszt rzemieślników, jakość i solidność wyrobów ugruntowały sławę miasta jako stolicę miedzianego rzemiosła.
Firma Mauviel 1830 od samego początku koncentrowała się na produkcji naczyń z miedzi, materiału cenionego za wyjątkowe przewodnictwo cieplne. Założycielem firmy był Ernest Mauviel, człowiek z zasadami, pełen zaangażowania i pasji. Jego charakter, cechy i przesłanie są tak silne, że firmą kieruje już siódme pokolenie rodziny Mauviel. W trakcie swojej działalności firma nie tylko utrzymała pozycję lidera, ale też poszerzyła swoją ofertę, będąc elastyczną wobec zmian na rynku gastronomicznym.
W ciągu 195 lat istnienia, firma zgromadziła olbrzymią ilość wiedzy o materiałach, sposobie produkcji i wszystkich tajnikach pracy z metalami. Dzięki temu ich produkty są najwyższej jakości, stając się wzorem wykonania dla innych producentów.
Produkcja
Mauviel 1830 najbardziej jest znana z produkcji naczyń kuchennych. Logo firmy gwarantuję, że produkty nim oznaczone są najwyższej jakości, są trwałe, funkcjonalne i estetyczne. Firma korzysta z wielu materiałów, aby zaspokoić oczekiwania najbardziej wymagających kucharzy. Trzy podstawowe materiały wykorzystywane przez Mauviel 1830 to:
- Miedź. To metal, który jest na pierwszym miejscu w firmie. To właśnie miedziane garnki przyczyniły się do sukcesu marki. Miedziane naczynia pozwalają na precyzyjne kontrolowanie temperatury i równomierne gotowanie, smażenie i duszenie. Miedziane naczynia Mauviel są wykańczane cyną lub nierdzewną stalą. Pozwala to zachować trwałość naczyń i ułatwiać konserwację jednocześnie zachowując termiczne właściwości miedzi.
- Stal nierdzewna. Mauviel wprowadził do produkcji jako jedna z pierwszych firm technologię wielowarstwową. Naczynia produkowane w ten sposób składają się z kilku warstw metali, co wpływa na ich parametry termiczne. Firma łączy stal nierdzewną z miedzią, aluminium lub wszystkie 3 metale w jednej konstrukcji (seria Classic 3-Ply). Wielowarstwowość pozwala na tworzenie garnków o podobnych parametrach jak naczynia miedziane.
- Żeliwo, stal, aluminium. Mauviel produkuje również naczynia z tych materiałów, odpowiadając na potrzeby rynku, starając się tworzyć produkty dla różnych technik i sposobów gotowania.
W fabryce pracuje około 70 rzemieślników. To fachowcy w swoich dziedzinach, którzy kują, ręcznie obrabiają, polerują, montują i stemplują naczynia. W firmie nie ma robotów, praca wykonywana jest ręcznie. Dzięki temu możliwa jest produkcja specyficznych naczyń jak na przykład kotłów do ryb czy brytfann. Produkcja to około 1300 naczyń miesięcznie, wszystkie wykonane z najwyższą dbałością i pielęgnowaniem prawie 200-letniej tradycji.
Każda kuchnia, która aspiruje do bycia tą z górnej półki, ma w swoich zasobach garnek firmy Mauviel 1830. Jeśli nie to polecamyrondel 16 cm lub rondel 18 cm. To garnki, które są multifunkcyjne. Służą do podgrzewania małych ilości potraw, przygotowywania budyniów, polew, sosów, smażenia małych porcji w głębokim tłuszczu. W rondlu rozpuszcza się czekoladę, masło i odparowuje się płyny z potraw. Ten typ garnka jest nadzwyczaj uniwersalny. Rondel z Mauviel 1830 z powłoką miedzianą jest też pięknym naczyniem wspaniale prezentującym się nie tylko w kuchni, ale też w czasie serwowania potraw.
Przesłanie firmy
Mauviel 1830 to firma, która łączy tradycję z nowoczesnością i innowacjami. Przesłanie firmy to poczucie, że gotowanie to coś więcej, niż tylko przygotowywanie posiłku. To także łączenie ludzi, tworzenie więzi, które są trwałe i niosą tylko dobre emocje. Dlatego jak uważa firma, naczynia Mauviel 1830 mają towarzyszyć kucharzom i pomagać im w tworzeniu pozytywnych relacji międzyludzkich.
W 2017 roku przy fabryce powstała szkoła miedziorytnictwa, która szkoli przyszłych rzemieślników w technikach ręcznej obróbki miedzi, kucia, cynowania, tłoczenia.
Mauviel 1830 to nie tylko producent naczyń, to także strażnik dziedzictwa kulinarnego. Chciałoby się, aby też w naszym kraju były takie firmy, które są ostoją tradycji w sztuce kulinarnej. Na razie, korzystajmy z naczyń Mauviel 1830.

