STRONA GŁÓWNA / Aktualności/Blog / Imperia - urządzenia do produkcji makaronu z długą tradycją

Aktualności

Imperia - urządzenia do produkcji makaronu z długą tradycją

Imperia - urządzenia do produkcji makaronu z długą tradycją

Założona na początku lat 30. XX wieku, włoska firma Imperia, już od samego początku eksportowała swoje makaroniarki. Głównym kierunkiem wysyłki urządzeń do produkcji makaronu, były Stany Zjednoczone. To zasługa dużej emigracji włoskiej, która w tamtych latach do jednej z największych w USA.

Początki firmy

Imperia oficjalnie powstała 3 lutego 1932 roku. Jej bezpośrednim poprzednikiem był mały zakład rzemieślniczy. Produkcja i eksport produktów były głównymi ideami, które firma propaguje do dzisiaj. Możliwość wytwarzania makaronu przez włoskich emigrantów, na włoskich urządzeniach stwarzały sentymentalne więzi z kuchnią, kulturą i tradycją rodem z Italii. W ciągu 93 lat firma mieszcząca się niedaleko Turynu rozrosła się i oferuje swoje produkty w 77 krajach świata. Oprócz niezawodnych maszynek do produkcji makaronu, Imperia produkuje także kuchenne urządzenia wspomagające (tarki, sokowirówki, maszynki do mięsa). Główne linie produkcyjne to sprzęt domowy, profesjonalny i elektryczny. Dumą dla Imperii jest fakt, że każdy produkt jest w 100% włoski.

Misja Imperia S.p.A.

Firma stawia na 100% produkcję z materiałów włoskich. To jeden z filarów polityki firmy. Cała produkcja odbywa się w zakładach w Sant’Ambrogio niedaleko Turynu. Solidność i trwałość produkowanego sprzętu sprawia, że wyroby Imperia są popularne nie tylko wśród profesjonalistów, ale też wśród pasjonatów gotowania. Nacisk na zrównoważony rozwój, w połączeniu z tradycją „Made in Italy” przynosi korzyści nie tylko środowisku, pracownikom, ale też umacnia kulturowy, pozytywny wzorzec włoskich wyrobów. Na tle innych producentów podobnego sprzętu Imperia wyróżnia się historią i renomą. Wiele osób ceni sobie tradycję włoskiego rzemiosła, przez co częściej wybierają produkty Imperii, niż mniej znanych producentów. 

Makaroniarki i nie tylko

Idea maszynki do produkcji makaronu (na skalę domową lub restauracyjną) jest dość prosta. To w zasadzie mechaniczna lub elektryczna maszyna do wałkowania ciasta. Produkowane są z chromowanej stali nierdzewnej. Są wytrzymałe, trwałe i łatwe do czyszczenia. Maszyny te pozwalają określić grubość makaronu i jego kształt. Maszynki do makaronu Imperia oferują system wymiennych przystawek, dzięki którym ich funkcjonalność jest większa. Kupując makaroniarkę bazową, możemy przygotować dwa rodzaje makaronu: fettucine i tagliatelle. W zależności od potrzeb możemy się zaopatrzyć w przystawki, które przygotują nam np. papardelle, spaghetti, czy domowe nitki. Dzięki specjalnym formom, bez trudu przygotujemy ravioli

Oprócz makaroniarek, Imperia ma w swojej ofercie akcesoria wspomagające proces produkcji makaronu:

  • stojaki do suszenia pokrojonego makaronu;
  • silikonowe stolnice;
  • wałki;
  • formy do tortellini, uszek, pierożków;
  • maszynka do tarcia sera;
  • mikser do ciasta.

Jak widać, firma dba o tworzenie niezbędnych narzędzi, które ułatwiają i udoskonalają pracę. 

Dania z makaronem od Imperia

Firma Imperia do każdej makaroniarki dodaje przepisy kulinarne z wykorzystaniem makaronu. Firma, promując włoską tradycję kulinarną, proponuje potrawy nawiązujące do ulubionych dań Włochów. Wśród wielu przepisów dołączanych do makaroniarek znajdziemy: 

  • makaron z sosem dyniowym alla carbonara;
  • sycylijską lasagne;
  • makaron carbonara;
  • makaron orecchiette z domowym pesto i mascarpone;
  • makaron fusilloni z tuńczykiem i karczochami;
  • makaron z sosem amatriciana;
  • makaronowe koszyczki.

Rodzaje makaronów z Imperia

Za pomocą makaroniarek Imperia można przygotować makarony, które spełniają wszelkie wymagania kulinarne i są w zgodzie z tradycyjnym, włoskim spojrzeniem na makaron. Jakie makarony zrobimy, za pomocą urządzeń Imperia? Wśród możliwych kształtów makaronów, które zrobimy za pomocą sprzętu od Imperia znajdziemy: 

  • spaghetti - długie, dość grube nitki (do 80 cm długości);
  • tagliolini - długie, cienkie nitki (idealne do zup);
  • fettuccine - wstążki o szerokości 1 cm;
  • tagliatelle - klasyczny, włoski makaron, wstążki o szerokości 2 cm;
  • lasagne, lasagnette - płaty makaronowe o różnej szerokości;
  • capelli d'Angelo - długie, bardzo cienkie nitki o grubości 0,78 do 0,88 mm;
  • trenette - wąskie, płaskie wstążki;
  • papardelle - długi, płaski makaron o szerokości 2-3 cm;
  • nitki;
  • fusilloni - czyli świderki.

Makarony i dania oparte na makaronach są praktycznie w każdej kuchni świata. Jednak włoska tradycja kulinarna sprawia, że słysząc słowo makaron, najczęściej mamy na myśli danie rodem z Italii. Jeśli jeszcze dodamy do tego możliwość zrobienia włoskiego dania, z makaronu z włoskiej makaroniarki to po prostu chce się żyć!