STRONA GŁÓWNA / Aktualności/Blog / Robur - ubrania dla pracowników gastronomii

Aktualności

Robur - ubrania dla pracowników gastronomii

Robur - ubrania dla pracowników gastronomii

Jak istotne jest ubranie robocze w pracy w kuchni i na sali, wie każdy, kto choć raz zetknął się z pracą w gastronomii. Potrzeba uwagi na temperaturę, różnego rodzaju substancje, wymagają odpowiedniego stroju. Jedną z firm produkującą ubrania robocze dla gastronomii, jest francuska firma Robur. Ponad 100-letnie doświadczenie tej marki, ciągły jej rozwój i duże zaufanie klientów sprawiają, że Robur jest ciągle w czołówce firm produkujących odzież roboczą. 

Historia firmy Robur

Jak już powiedzieliśmy, firma Robur powstała ponad 100 lat temu. Dokładnie w roku 1922, we francuskim mieście Lyon, dzielnicy Vaise. Firmę powołał do działania Léon Goutagny. Aktualnie siedzibą Robur jest Rillieux-La-Pape, miejscowość w aglomeracji Lyonu. Od założenia do chwili obecnej Robur jest firmą rodzinną. Przez lata istnienia logo Robur pojawia się nie tylko na odzieży ochronnej dla pracowników gastronomii, ale także na ubiorach załóg hoteli, służby zdrowia, firm branży cateringowej, wellness i przemysłu. W roku 1996 Robur założył swój zakład w Maroku. W 2008 roku powstał drugi zakład produkcyjny w tym kraju, a rok później zwiększono produkcję, nawiązując współpracę z lokalnym producentem. W tej chwili zakłady produkcyjne zatrudniają około 350 osób, a roczna produkcja wynosi 1,2 miliona artykułów.

Ubiory dla bezpieczeństwa i wygody

W przypadku ubrań roboczych, czasami trudno połączyć bezpieczeństwo i wygodę pracowników. Jednak te cechy są kluczowe dla wykonywania powierzonych obowiązków i powinny być brane pod uwagę w trakcie projektowania. Filozofią działania Robur, jest partnerstwo. Dlatego tworząc ubrania robocze, projektanci ubrań konsultują swoje projekty z zawodowymi szefami kuchni, kucharzami, cukiernikami czy kelnerami. Ich wiedza wynikająca z praktyki, jest uwzględniana w procesie tworzenia nowych wzorów. Projektanci uwzględniają nie tylko aspekt bezpieczeństwa i wygody ubiorów. Przyglądają się także trendom we współczesnej modzie, aby pracujący w ich ubraniach czuli się dobrze i pod tym względem. Trzeba pamiętać, że odzież robocza spełnia funkcję narzędzia pracy. Dlatego musi spełniać określone kryteria dając komfort, bezpieczeństwo, odporność. Realizacja tych zasadniczych punktów odbywa się przy pomocy certyfikatu ISO 9001, który firma Robur wprowadziła z sukcesem. 

Ubrania dla gastronomii

W zależności od stanowiska, a także charakteru lokalu gastronomicznego ubrania robocze dla gastronomii mogą obejmować całe zestawy lub pojedyncze elementy stroju. Do podstawowej garderoby pracowników zatrudnionych w restauracji, barze, kawiarni należą spodnie. Duża ilość wzorów, kolorów. Spodnie służbowe (np. model blino), kuchenne (np. model Rosace) wykonane z materiałów oddychających, dających komfort noszenia, łatwych w użytkowaniu. Warto zaznaczyć, że 95% materiałów używanych podczas produkcji ubrań mają certyfikat Oeko-Tex Standard 100 (certyfikat świadczący o tym, że produkt jest dopuszczony do kontaktu z ludzką skórą i nie zawiera 100 szkodliwych dla ludzi substancji).

Kolejnym elementem stroju kucharza i kelnera to kitel lub bluza. W tym segmencie ubrań roboczych istotna jest funkcjonalność (kieszenie na termometr do potraw, długopis), odporność na zabrudzenia. Podobnie jak w przypadku spodni istotne są wygoda i przewiewność. W trakcie pracy ważna jest czasami długość rękawa. Dlatego firma Robur ma w ofercie bluzy z rękawem długim (np. Bovi) oraz z krótkim (np. Nero). Fartuch i kelnerska zapaska są nie tylko funkcjonalną częścią ubioru, ale potrafią być też wykorzystane jako elegancki element stroju. Fartuchy swoją powierzchnią osłaniają korpus i nogi, mają najczęściej kilka dużych kieszeni, a tzw. zapaski kelnerskie, mają kieszonki na rachunki, terminale płatnicze, napiwki itp. Wśród pozostałych elementów stroju niezbędnych w czasie pracy w restauracji są na pewno czapki, rękawice i opaski. Te akcesoria wpływają na komfort pracy oraz na higienę.

Jak dbać o odzież roboczą?

Dbałość o ubrania robocze jest podstawą ich długotrwałego użytkowania. Podstawowe zasady to:

  • częste pranie - w gastronomii to sprawa kluczowa, intensywne zapachy potraw, surowców, tłuszczu potrafią wniknąć w odzież na bardzo długo;
  • stosowanie odpowiednich, często specjalistycznych środków piorących;
  • przestrzeganie zaleceń producenta w kwestii zasad prania;
  • odpowiednie suszenie - czasami trzeba suszyć na płasko lub na świeżym powietrzu;
  • zwracać uwagę na przetarcia, rozdarcia i inne uszkodzenia.

Firma Robur zyskała uznanie wśród profesjonalistów dzięki jakości wyrobów i partnerstwie. I dzięki takiej filozofii działania, od lat jest w czołówce.