Garnki - podstawa gastronomii
Garnki to podstawa, każdej kuchni. To prawda oczywista. Warto jednak znać, choć pobieżnie właściwości materiałów i przeznaczenie poszczególnych naczyń.
Garnki to podstawa, każdej kuchni. To prawda oczywista. Warto jednak znać, choć pobieżnie właściwości materiałów i przeznaczenie poszczególnych naczyń.
Naczynia używane podczas posiłków mają zdecydowany wpływ na nasze postrzeganie dań, które w nich podajemy. To kwestia psychologii, przyjętych zasad i zwyczajów.
Wbrew angielskiej nazwie, dania finger food łączy się z kuchnią francuską. Nazwa ta opisuje sposób jedzenia i podania jednocześnie.
Przyglądając się czasami osobom dbającym o czystość sklepów, hoteli, restauracji czy szpitali zauważymy, że nie korzystają one ze znanych nam z domu płynów do zmywania, pianek do czyszczenia, zapachowych sprayów.
Pierwsza zmywarka o konstrukcji podobnej do dzisiejszych urządzeń powstała prawie 100 lat temu, w roku 1924. Pierwsza kuchenka mikrofalowa w połowie lat 40, XX wieku.
Sztućce są czymś tak oczywistym, że często nie zwracamy na nie uwagi. Wiadomo, że do pełnego, klasycznego posiłku podajemy łyżkę, nóż i widelec. Zazwyczaj to wystarcza.
W każdej profesjonalnej kuchni, znajdziemy wiele przedmiotów i narzędzi, które na pierwszy rzut oka wydają się zbędne i niepotrzebne. Takie są najczęściej opinie osób niezwiązanych z gastronomią zawodowo.
Mrożenie żywności to jedno z najstarszych i najlepszych metod konserwowania żywności. Niska temperatura spowalnia rozwój mikroorganizmów, bakterii i procesów związanych z psuciem się żywności.
Oczywiście w każdym barze można pogadać od serca i spotkać się z kimś dla nas ważnym. Nie myślimy tu jednak o barze mlecznym, czy sałatkowym.
W gastronomii przechowywanie żywności to kluczowa sprawa dla jakości potraw, bezpieczeństwa gości, względów ekonomicznych i renomy lokalu.