Szlify i zdobienia szkła restauracyjnego
Szkło klasyczne i kryształowe to najczęściej używane naczynia w gastronomii. Jest to efekt łatwego utrzymania higieny, estetyki i dużej dostępności rodzajów i wzorów.
Szkło klasyczne i kryształowe to najczęściej używane naczynia w gastronomii. Jest to efekt łatwego utrzymania higieny, estetyki i dużej dostępności rodzajów i wzorów.
Wszyscy znamy kuchnię jako część mieszkania, gdzie przygotowuje się posiłki. Gdzie najczęściej jest lodówka, kuchenka, zlew. W zależności od komfortu, gustu i możliwości finansowych są to pomieszczenia kameralne, przytulne lub pełne nowoczesnych urządzeń z najwyższej półki, na dużych powierzchniach.
Karnawał - czas zabawy, tańców i przyjęć. Wesołe korowody pełne muzyki, spotkania z przyjaciółmi, imprezy plenerowe. Tegoroczny karnawał trwać będzie od 6 stycznia do 21 lutego. Geneza nazwy nie jest pewna, jedna z teorii głosi, że karnawał to carne vale, czyli żegnanie mięsa. W domyśle: korzystajmy
Kawiarnia. Miejsce spotkań, rozmów, załatwiania interesów, randek? W wielu reklamach, filmach czy wspomnieniach sławnych ludzi, postać człowieka, który przyrządza kawę w sposób wyjątkowy, przewija się często.
Garnki to podstawa, każdej kuchni. To prawda oczywista. Warto jednak znać, choć pobieżnie właściwości materiałów i przeznaczenie poszczególnych naczyń.
Naczynia używane podczas posiłków mają zdecydowany wpływ na nasze postrzeganie dań, które w nich podajemy. To kwestia psychologii, przyjętych zasad i zwyczajów.
Wbrew angielskiej nazwie, dania finger food łączy się z kuchnią francuską. Nazwa ta opisuje sposób jedzenia i podania jednocześnie.
Przyglądając się czasami osobom dbającym o czystość sklepów, hoteli, restauracji czy szpitali zauważymy, że nie korzystają one ze znanych nam z domu płynów do zmywania, pianek do czyszczenia, zapachowych sprayów.
Pierwsza zmywarka o konstrukcji podobnej do dzisiejszych urządzeń powstała prawie 100 lat temu, w roku 1924. Pierwsza kuchenka mikrofalowa w połowie lat 40, XX wieku.
Sztućce są czymś tak oczywistym, że często nie zwracamy na nie uwagi. Wiadomo, że do pełnego, klasycznego posiłku podajemy łyżkę, nóż i widelec. Zazwyczaj to wystarcza.