Aktualności

Garnki - podstawa gastronomii

Garnki to podstawa, każdej kuchni. To prawda oczywista. Warto jednak znać, choć pobieżnie właściwości materiałów i przeznaczenie poszczególnych naczyń.

Naczynia, które tworzą atmosferę

Naczynia używane podczas posiłków mają zdecydowany wpływ na nasze postrzeganie dań, które w nich podajemy. To kwestia psychologii, przyjętych zasad i zwyczajów.

Finger food, czy to nowa moda?

Wbrew angielskiej nazwie, dania finger food łączy się z kuchnią francuską. Nazwa ta opisuje sposób jedzenia i podania jednocześnie.

Czystość w kuchni. Profesjonalna chemia w gastronomii

Przyglądając się czasami osobom dbającym o czystość sklepów, hoteli, restauracji czy szpitali zauważymy, że nie korzystają one ze znanych nam z domu płynów do zmywania, pianek do czyszczenia, zapachowych sprayów.

Bar - miejsce spotkań i zwierzeń

Oczywiście w każdym barze można pogadać od serca i spotkać się z kimś dla nas ważnym. Nie myślimy tu jednak o barze mlecznym, czy sałatkowym.