STRONA GŁÓWNA / Aktualności/Blog / Bar - miejsce spotkań i zwierzeń

Aktualności

Bar - miejsce spotkań i zwierzeń

Bar - miejsce spotkań i zwierzeń

Oczywiście w każdym barze można pogadać od serca i spotkać się z kimś dla nas ważnym. Nie myślimy tu jednak o barze mlecznym, czy sałatkowym. Mamy na myśli lokal swoim klimatem, wyglądem i funkcją przypominający brytyjskie puby czy nawet westernowe saloony. Lekko przyciemnione światło, długi blat, za którym pracuje barman nalewający piwo “z kija” lub przyrządzający alkoholowe koktajle. 

Co to jest bar?

Klasyczny bar to miejsce, gdzie prowadzi się sprzedaż alkoholu, który spożywany jest na miejscu. Taka definicja w wielu wypadkach pasuje również do pubu, tawerny, kantyny czy winiarni. Jednak w barze oferta kulinarna jest minimalna lub nie ma jej w ogóle, często wyłączną ofertę stanowi alkohol mocny, piwo i inne napoje. 

Barman - szczególny pracownik 

Wizytówką i powodem częstych odwiedzin barów, są nie tylko miła atmosfera i wygodne stoliki, ale także barman. To właśnie barman powinien witać nowo przybyłych gości serdecznością i szerokim uśmiechem. Dobrze, gdy zna stałych klientów. Dobry barman zna wiele przepisów najsławniejszych koktajli, zna właściwości konkretnych alkoholi i dodatków. Powinien wyróżniać się także kreatywnością i potrafić tworzyć swoje drinki, które będą wizytówką barmana i lokalu. Jednocześnie musi być kimś w rodzaju psychologa, aby gość siedzący za barem czuł zainteresowanie i chciał pobyć dłużej w lokalu. 

Obowiązki barmana

Podstawowymi obowiązkami barmana są:

  • serwowanie napojów
  • tworzenie własnych przepisów koktajli
  • zmiana beczek z piwem
  • przyjmowanie płatności od klientów
  • dbanie o czystość i porządek w barze
  • mycie i polerowanie szkła
  • zamawianie towarów do magazynu i dbanie o ich stan
  • po skończonej pracy: rozliczenie, sprzątnięcie baru

 

Umiejętności prowadzenia rozmowy, omijanie drażliwych tematów, dyplomacja w doborze spraw o których się rozmawia, wszystko to sprawia, że goście w towarzystwie barmana czują się dobrze. Ciekawostką jest fakt, że barman za barem zawsze coś robi. A to sprząta puste szkło, wyrównuje butelki, czy poleruje bardzo długo jedną szklankę. Nie jest to tylko dbałość o porządek. To trik, który jest wykorzystywany, aby rozładować napięcie emocjonalne gości. Dobry barman dzięki wiedzy i cechom charakteru oraz przebytym kursom i szkoleniom jest ważną częścią załogi i istotnym elementem dobrej, finansowej kondycji lokalu. 

Wyposażenie baru

Wbrew pozorom, wyposażenie baru nie ogranicza się tylko do szklanek, kieliszków i maszyn do lodu. Aby przygotować klasyczne drinki i tworzyć nowe, potrzeba więcej przyrządów ułatwiających barmańską pracę. Wśród wielu przyrządów w pracy barmańskiej najistotniejsze to:

  • trybuszery, czyli barmańskie korkociągi (w lokalach, gdzie serwuje się wiekowe wina, przyda się też specjalny otwieracz do starych win - bez korkociągu, lecz ze specjalnymi ostrzami)
  • nalewaki i porcjomierze (w prosty sposób, pomagają wlać odmierzoną ilość alkoholu)
  • coolery, misy i wiaderka do szampana i win
  • formy, rozdrabniacze i pojemniki do lodu
  • shakery, szklanki do miksowania i sitka barmańskie
  • wyciskacze do cytrusów i muddlery do rozdrabniania owoców
  • barmańskie noże, łopatki, szpachelki
  • oraz akcesoria przydatne w każdej działalności gastronomicznej tace, maty, dzbanki, szczypce, ociekacze, łyżki

Miejsce nieformalnych spotkań i luźnej atmosfery

Bary to miejsca, gdzie często ludzie spotykają się, aby poczuć się luźniej, bez skrępowania i sztywnej, zawodowej etykiety. Tu można porozmawiać, poruszyć sprawy zawodowe i osobiste. Intymna atmosfera, najczęściej w bezpośredniej bliskości z rozmówcą, z odrobiną ulubionego trunku sprzyja dobrej rozmowie czy rozwiązywaniu problemów. Można zaryzykować stwierdzenie, że bary powstały właśnie po to, aby ułatwiać zacieśnianie ludzkich kontaktów i zawieranie nowych znajomości.

Niektóre wymogi formalne działalności baru

Bar, aby przyciągał klientów musi być miejscem, gdzie wszystko działa na najwyższym poziomie. Dlatego warto zadbać o formalności, które są stawiane wszystkim, którzy pragną prowadzić bar. Jest sporo wymagań, lecz jeśli je wypełnimy, będziemy spokojniejsi i ominiemy czasami dolegliwe kary. Do podstawowych warunków, które należy spełnić należą:

  • dokumentacja HACCP
  • projekt lokalu dla Sanepidu
  • badania wody i umowa o wywozie śmieci
  • opłaty dla ZAiKS, jeśli w barze ma być odtwarzana muzyka
  • książeczki Sanepidu dla pracowników
  • licencja na detaliczną sprzedaż alkoholu
  • jeśli ma być ogródek, pozwolenie od zarządcy dróg

Współczesny bar, powinien zapewniać atmosferę, gdzie ludzie czują się dobrze, obsługa jest życzliwa, ale nie nachalna. Oferta napojów powinna zawierać nie tylko budżetowe alkohole, lecz także te z półki premium. No i coś bardzo indywidualnego, zależnego od osób, które mają wizję lokalu, czyli tak zwany klimat. Dzięki niemu nawet jeśli są drobne niedociągnięcia ma się stałą klientelę.